Muziek die wij niet mogen horen van Rusland

Afgelopen zomer was ik met mijn lief in Estland, waar we het vijfjaarlijkse zang- en dansfestival bezochten. We huurden via airbnb een kamer bij een Est thuis. Wij bespraken met hem de ‘singing revolution‘, en hij vertelde dat hij het nog altijd moeilijk vond om bij bepaalde liederen niet te huilen. ‘Maar’, zei hij, ‘als je nou ECHT mooie polyfonische volkszang wilt horen, dan moet je naar Georgië. Daar hebben ze voor elke familiegelegenheid – bruiloft, verjaardag, geboorte – aparte, meerstemmige liederen en iedereen kan dat zingen. Je weet niet wat je hoort, het is fantastisch.’

Maanden later ontmoette ik Arnold van Bruggen, een journalist die met fotograaf Rob Hornstra vijf jaar lang reisde door het gebied rondom Sochi. Hij vertelde op een conferentie over zijn spannende belevenissen. In de pauze vroeg ik hem of hij daar ook locale muziek had gehoord. Hij maakte bijna een sprongetje van enthousiasme. ‘Ja! Dat is zo mooi! Je weet niet wat je hoort.’ Hij kende een BBC-journalist, Michael Church, die er speciaal voor de muziek heen was geweest. Church was er opgepakt door de politie op het moment dat hij net een glaasje wodka zou drinken met de leden van een koor en enkele instrumentalisten. Hij had zojuist hun muziek opgenomen tijdens een repetitie.

En dat mag niet. Van Rusland. Daarom niet. Niemand mag iets weten over die regio. De Russen hebben liever niet dat wij hier in het westen op een of andere manier sympathie opvatten voor de Tsjetsjenen. Hun muziek is niet verboden, maar mag de grens niet over.

Gelukkig is het Michael Church gelukt de politie voor de gek te houden. Hij gaf ze een lege tape en wist de tape met opnamen weg te moffelen. Van die tape is een cd verschenen, en je kunt hem ook gratis downloaden. Arnold van Bruggen was zo aardig mij de link naar deze bijzondere Noord-Kaukasische muziek te sturen en ik deel hem graag. Lees ook het verhaal van Michael Church.

Advertenties

Over Esther Wouters

Ik ben journalist en camjo, ik vertel verhalen in woord en beeld. Daarnaast schuim ik regelmatig Europese koorfestivals af. Ik blog over zingen en muziek.
Dit bericht werd geplaatst in koorzang. Bookmark de permalink .

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s