Effectief dreigen door te zingen

In de fraaie vpro-serie Dwars door Afrika van journalist Bram Vermeulen ging het gisterenavond over het Zimbabwe van nu – van na de landonteigening van de blanke boeren. Op een onverwacht moment in deze aflevering werd ineens duidelijk wat een dreiging kan uitgaan van een groep zingende mannen.

Wat Vermeulen onderzoekt: had Mugabe gelijk? Zijn de boeren terecht onteigend, is de zwarte bevolking recht gedaan en hoe gaat het met ze, hebben ze het nu beter? Hij rijdt met een (zwarte) keurmeester van een tabakscoöperatie mee die de huidige jonge boeren bezoekt en ze iets probeert bij te brengen over hoe je tabak verbouwt. Ze moeten nog veel leren. De keurmeester vertelt in de auto onderweg dat hij weliswaar achter de zogenoemde ‘herindeling’ van het land staat, maar dat hij niet blij is met de manier waarop dat is gegaan. ‘They gave it to the clueless’, uit hij zijn frustratie tegen Vermeulen.

still uit 'Dwars door Afrika'

de tabakskeurmeester uit zijn frustratie

De keurmeester wijst naar het oneindige land dat voorbijraast en zegt ‘allemaal gras, straks hebben we helemaal geen maïs meer’. En dan: ‘dit land was ooit van mij, helemaal van daar tot hier, kijk, dit hek, dat is de grens’. Ook van zwarte landeigenaren is dus land afgenomen. In zijn geval door een groep veteranen die hadden gevochten in een onafhankelijkheidsoorlog. ‘Hoe hebben ze dat dan gedaan?’ vraagt Vermeulen. De keurmeester is even stil, alsof hij denkt, hoe leg ik dit uit. Dan zegt hij: ‘Ze kwamen naar mijn land en zongen. Ze zongen ‘ga weg, je moet nu weggaan’, ze begonnen ’s avonds. Ik heb de volgende ochtend niet afgewacht. Ik ben midden in de nacht vertrokken, ik heb alles achtergelaten en niets meegenomen.’

 

Advertenties

Over Esther Wouters

Ik ben journalist en camjo, ik vertel verhalen in woord en beeld. Daarnaast schuim ik regelmatig Europese koorfestivals af. Ik blog over zingen en muziek.
Dit bericht werd geplaatst in communiciatie, koorzang, muziek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s