Blad voor je kop

Zaterdag 14 februari 2015 hoorde ik het concert van kamerkoor Vocoza. Ze deden een interessant programma van moderne en klassieke muziek, begeleid door een saxofoonkwartet. De Waalse Kerk zat lekker vol met veel kuchende mensen. Het koor had zich uitstekend voorbereid, de stukken waren verrassend, en de instrumentale begeleiding heel bijzonder. Dirigent, instrumentalisten en koor leverden een prestatie van formaat.

vocoza feb 2015

Vocoza: Saxy Baroque

Een ingewikkeld stuk is Bernd Franke’s (1959) On the dignity of man op de tekst ‘Oratie over de waardigheid van de mens’  van Giovanni Pico della Mirandola. Koorleden moeten die schreeuwen. De zangers gaan helemaal los. Ze houden hun partituur erbij, sommigen staan te schreeuwen met hun blik gericht op hun papier. Als publiek vraag je je af, tegen wie hebben ze het eigenlijk?

Die boeken zitten in de weg. Als ik in het publiek zit, verrast het me telkens weer wat het effect is als een koor uit het hoofd zingt en de zaal in kijkt. Ineens wordt een betekenis gecommuniceerd in plaats van een notenbeeld voorgelezen. Het is dan ook volledig terecht dat op internationale koorfestivals zingen zonder partituur zo’n beetje de norm is. Tegelijkertijd bestaat er binnen een koor altijd een enorme weerstand tegen de muziek wegleggen. Koorzangers denken hardnekkig en ten onrechte dat zij niet zonder kunnen.

Dat merk ik in mijn eigen ensemble Esthers Tiental ook. In het begin was het moeilijk om de zangers ertoe te bewegen hun muziek weg te leggen. En nog steeds gaat dat niet altijd van harte, maar uiteindelijk gebeurt het wel. Lang geleden vroegen we dirigent Tom Löwenthal eens om advies bij de interpretatie van de muziek. Hij toonde zich verrast door onze kwaliteit. Hij zei ‘ ik heb maar een advies. Doe die blaadjes weg, zing uit het hoofd. Pas dan kunnen jullie je onderscheiden.’

Het verrast dan ook niet dat afgelopen weekend de uitvoering van Bachs Cantate 118, ‘Oh Jesu Christ, mein’s Lebens Licht’ met begeleiding van een saxofoonkwartet op een arrangement van Paul Prenen, het overtuigendst klonk. Vocoza zong de muziek uit het hoofd en misschien zelfs wel uit het hart. In het publiek zat helemaal niemand meer te kuchen.

Advertenties

Over Esther Wouters

Ik ben journalist en camjo, ik vertel verhalen in woord en beeld. Daarnaast schuim ik regelmatig Europese koorfestivals af. Ik blog over zingen en muziek.
Dit bericht werd geplaatst in communiciatie, koorzang, muziek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Blad voor je kop

  1. Pingback: Het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor | Zang blog

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s