Het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor

Met je amateurkoor zingen in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor, wil je dat? Daar sta je dan als koor je uiterste best te doen op de muziek waaraan je zeker vier maanden hebt gerepeteerd, en dan komt het Nederlands Kamerkoor je even wegblazen met hun geoliede uitvoering.

Vocoza

Vocoza in Muziekgebouw aan ’t IJ. Zo. 15 mrt 2015. foto: Esther Wouters

Vier amateurkoren van Nederland durfden het aan. Zondag 15 maart 2015 in Muziekgebouw aan ’t IJ was de laatste aan de beurt, het Amsterdamse kamerkoor Vocoza olv Sanne Nieuwenhuijsen.

Vlak voor aanvang was ik vanaf mijn comfortabele stoel op rij drie plaatsvervangend zenuwachtig. Ten onrechte, zei mijn vriend Alexander later; Vocoza was helemaal niet zo nerveus.

Maar ik moest denken aan die keer op de Internationale (amateur)korencompetitie in Slovenië in 2009, waar wij aansluitend een concert konden bijwonen van een professioneel koor. Het was prachtig weer, het was onze laatste dag in Maribor, we hadden al ontzettend veel goeie koren gehoord, we konden ook gaan wandelen in de bergen.

Uiteindelijk kozen we toch voor het concert. Goddank! Nog steeds denk ik dat we daar een van de mooiste koorconcerten ooit hebben gehoord. Al bij de eerste noten dacht ik ‘oh ja, DIT is dus hoe een professioneel koor klinkt’. Het verschil met de amateurkoren van de competitie viel me tegen, in die zin dat het verschil toch nog zo groot was.

Dit alles schoot door mijn hoofd toen dat koor van mijn vriend daar stond. Ze hadden het zichzelf niet makkelijk gemaakt met de Tres Sacrae Cantiones van Gesualdo / Stravinsky,  maar konden het aan. Wel jammer dat ze niet hadden gekozen voor het stuk dat ze uit het hoofd konden zingen, maar hun Lobet den Herrn, alle Heiden van J.S. Bach klonk overtuigend. En toen kwam het Nederlands Kamerkoor. Een geoliede machine, dus.

Advertenties

Over Esther Wouters

Ik ben journalist en camjo, ik vertel verhalen in woord en beeld. Daarnaast schuim ik regelmatig Europese koorfestivals af. Ik blog over zingen en muziek.
Dit bericht werd geplaatst in koorzang, muziek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s