Mannenzang met uitsterven bedreigd

Mannenzang wordt schaars in Nederland, merkte het jeugdjournaal onlangs op. Heel goed dat het nieuwsprogramma daar aandacht aan besteedt, maar kunnen we van nieuws spreken? Zo lang als ik in koren zing – meer dan 20 jaar – is het aantal mannen een probleem geweest. Dat wordt wel steeds urgenter. Reden voor Zing Magazine om de noodklok te luiden – terecht.

Mannen in projectkoor

Genoeg mannen in het Projectkoor van de Regionale Zangersbond Zuidwest Nederland

Afgelopen vrijdag 20 maart 2015 ging ik met mijn zus naar het concert van het projectkoor van de Regionale Zangersbond Zuidwest Nederland, waarin een aantal koren uit de regio zijn samengevoegd tot een koor van wel 100 zangers en zangeressen, waaronder onze tante. Ze zongen zeer bevlogen The Crucifixion van Sir John Stainer. We waren onder de indruk van het aantal mannen, mijn zus telde er minstens 35! Relatief veel gepensioneerden, schatten we zo. In deze categorie zijn nog genoeg zingende mannen te vinden.

Dat geldt zeker niet voor iets jongere koren. Bijvoorbeeld het projectkoor La Rosa, waar ik de volgende avond was voor een uniek concert. Het project was bijna niet doorgegaan vanwege een mannentekort. Een van de twee organisatrices kreeg luid applaus omdat ze erin was geslaagd om toch nog vijf (!) tenoren te vinden – naast de vier bassen, zes alten, zes sopranen. Achter mij in de zaal hoorde ik iemand bewonderend verzuchten ‘jeetjemina waar heeft ze die gevonden’. Het was Aad Veldhuis, die onlangs zijn Aadhockoor ophief wegens gebrek aan mannen.

De mannen van La Rosa zongen de Quatre petites prières de saint Francois d’Assise van Francis Poulenc, prachtige, verfijnde mannenkoormuziek. Daarnaast zong het hele koor muziek van Giorgi Sviridov, en ik zocht op YouTube naar meer van deze Russische componist want het is geweldige muziek! Ik vond weer een ongelooflijk mooi mannenstuk, ‘The soul is bound to miss the highest‘; van dat lekkere volle Russische werk, compleet met basso profundo. Bij de slotnoot schoot ik vol. Je moet er toch niet aan denken dat deze kunstvorm uitsterft…

Advertenties

Over Esther Wouters

Ik ben journalist en camjo, ik vertel verhalen in woord en beeld. Daarnaast schuim ik regelmatig Europese koorfestivals af. Ik blog over zingen en muziek.
Dit bericht werd geplaatst in koorzang, muziek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mannenzang met uitsterven bedreigd

  1. Niet te diep getreurd. Mannenkoor de.fundo is een rijzende ster aan het korenfirmament. In de leeftijd van 20 tot 35 zoeken deze zeer muzikale mannen naar grenzen van het ooit gehoorde. Luister gerust naar een paar opnamen en onthoud onze naam: #1elitemalechoir de.fundo
    http://defundo.nl/wordpress/?page_id=129

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s