Corde Vocali: projecten met genre-specialisten

Afgelopen zondag 12 april gaf Corde Vocali een Russisch concert onder leiding van de Russische dirigente Anna Azernikova. De groep van 13 zangers wist het kleine kerkje in het oude gedeelte van het dorp Sloten goed te vullen met de soms enorm gezwollen klanken van de Russische muziek. De gebaren van de dirigente deden ook vermoeden dat zij dacht dat ze op afstand voor een Moskous oratoriumkoor stond in plaats van pal voor dat ene rijtje Nederlandse amateurzangers.

De koorleden moesten dan ook wel erg veel Russische teksten zingen, voor sommigen was het hun eerste aanraking met het Russisch. Tijd om op te kijken van de bladmuziek was er dus nauwelijks. De dirigente maakte haar gebaren zo groot dat de ensembleleden die vanuit hun ooghoeken goed konden zien. Voor het publiek soms verwarrend. Zo gaf ze met enorme zwaaien van haar armen de sopranen aan die vervolgens een prachtig pianissimo inzetten. Ik deed mijn ogen dicht om te genieten en niet afgeleid te raken. Het was een heerlijk concert, de stukken stonden als een huis.

Corde Vocali werkt volgens een leuk ensemble-zang concept. Per project kiezen ze een dirigent of coach, meestal gespecialiseerd in het genre muziek waarvoor het ensemble kiest. Ze studeren zelfstandig de noten in, komen dan een aantal keer bij elkaar om dat samen te doen, en tot slot oefenen ze een keer of vier met de dirigent, die dan aan de interpretatie kan werken met het ensemble. Ze ronden het project af met het concert en uiteraard een glaasje wijn met het publiek na afloop. 🙂

Advertenties

Over Esther Wouters

Ik ben journalist en camjo, ik vertel verhalen in woord en beeld. Daarnaast schuim ik regelmatig Europese koorfestivals af. Ik blog over zingen en muziek.
Dit bericht werd geplaatst in koorzang, muziek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s